niedziela, 6 listopada 2016

Szybkie ciasto ze śliwkami


Miało być drożdżowe ciasto ze śliwkami, ale z braku czasu zdecydowałam się na to wyjątkowo szybkie ciasto. Na przepis natrafiłam tutaj. Od razu przypadło mi do gustu, ponieważ bardzo często piekę ciasta późno wieczorem, kiedy już położę dzieci spać. Do zrobienia tego ciasta nie potrzeba miksera, więc nie musiałam się obawiać, że obudzę dzieci :) To ciasto jest świetną alternatywą kiedy w ostatniej chwili zapowiedzą się goście i musimy coś szybko przygotować, a zapewniam, że jest pyszne. Można użyć takich owoców jakie lubimy, nie muszą to być akurat śliwki.
Gorąco polecam!!!




Składniki:

4 jajka
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
400 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
6 łyżek oliwy
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 cukier waniliowy
3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
ulubione owoce

Kruszonka:

1/2 kostki masła
3/4 szklanki cukru
1 i 3/4 szklanki mąki
1 mały cukier waniliowy


Przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Palcami rozcieramy masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).


Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i wymieszać rózgą na jednolitą masę. Wylać ciasto na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia.
Na cieście poukładać owoce i całość posypać kruszonką. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec około 50 minut (do tak zwanego suchego patyczka).
Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz