środa, 16 listopada 2016
Zupa krem brokułowo - bazyliowa
Ten przepis znalazłam na blogu kuchnia wegAnki, ale nam niestety w wersji wegańskiej nie posmakowała i dodałam jogurt naturalny. Dzięki jogurtowi nabrała takiego smaku jaki lubimy :)
W takiej wersji gorąco polecam, bo jest naprawdę bardzo smaczna.
Składniki:
1 brokuł
10 dużych listków bazylii
3 małe ziemniaki
1 cebula
3 zabki czosnku
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
1 płaska łyżeczka soli
pieprz
jogurt naturalny lub śmietana
Cebulę drobno pokroić i wrzucić do garnka. Zalać niewielką ilością wody i chwilkę pogotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, a brokuła umyć i podzielić na różyczki.
Do cebuli dodać ziemniaki, czosnek, ziele angielskie i listki laurowe. Zalać wszystko wodą, tak żeby warzywa były przykryte. Gotować 10-15 minut. Następnie dodać brokuła i gotować kolejne 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe i doprawiamy zupę solą i pieprzem, oraz dodajemy bazylię. Blendujemy zupę na gładki krem. Podając do każdej porcji dodajemy kleks jogurtu naturalnego lub śmietany.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam!
Usuń