środa, 5 kwietnia 2017

Faszerowana papryka zapiekana


Taka papryka może być daniem obiadowym, ale również smaczną kolacją. Smakuje naprawdę wyśmienicie, ale najlepiej sprawdźcie sami :)
Polecam!






Składniki:

4 duże papryki lub 6 małych
500g mielonego mięsa
150g ryżu
2 jajka
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 duża marchew lub 2 małe
150g żółtego sera
400 ml śmietany 18%
płaska łyżeczka majeranku
płaska łyżeczka bazylii
płaska łyżeczka oregano
sól
pieprz


Ryż ugotować na sypko i wystudzić.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę i czosnek i chwilkę podsmażyć. Dodać marchew startą na grubej tarce i smażyć razem około 3-4 minut. Do warzyw dodać mięso i rozdrobnić je. Wsypać wszystkie przyprawy, wymieszać i smażyć około 15 minut.
Po wystudzeniu mięso wymieszać z ryżem i jajkami.
Papryki umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Następnie napełnić je farszem i ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Wstawić naczynie z papryką i zapiekać około 20 minut.
W tym czasie Przygotować sos. Ser zetrzeć na tarce i 2/3 wymieszać ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem.
Zapieczone papryki zalać śmietaną i posypać pozostałym serem. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze około 30 minut.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz