wtorek, 19 września 2017

Pampuchy z sosem truskawkowym


Za oknem szaro i ponuro, więc postanowiłam przemycić trochę lata na talerzu. Moje dzieci uwielbiają pampuchy z sosem truskawkowym i ja zresztą też :)
Oczywiście sos można zrobić również z innych owoców.
Gorąco polecam :)






Składniki:

500g mąki pszennej
50g masła
250 ml mleka
50g drożdży
2 jajka
1/2 łyżki cukru
szczypta soli

Sos truskawkowy:

600g truskawek
300 ml śmietany
cukier do smaku


Drożdże rozpuścić w połowie ciepłego mleka. Dodać cukier i łyżke mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Masło roztopić i wystudzić.
Mąkę przesiać, dodać sól, jajka, rozczyn i resztę ciepłego mleka. Wszystko wymieszać, dodać masło i wyrabiać do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu, ciasto przełożyć na stolnicę lekko posypaną mąką. Rozciąnąć ciasto na stolnicy i szklanką wycinać kółka, a następnie formować kulki zlepiając jak bułki.
Gotowe kluski gotować na parze około 8 minut.

Truskawki połączyć z cukrem i ze śmietaną i zmiksować blenderem.
Pampuchy przed podaniem polać sosem.
Smacznego!!!



1 komentarz:

  1. pampuchy zazwyczaj jadłam na słono, najlepiej z sosem grzybowym. Ale z truskawkami muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń