niedziela, 8 października 2017

Czekoladowe mini babeczki


Takie babeczki świetnie sprawdzają się na przyjęciach dla dzieci. Są małe i naprawdę pyszne :)
Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znikają :)






Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
3 łyżki gorzkiego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
2 szklanki mleka migdałowego (można zastąpić krowim)
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki. W drugim jajka połączyć z resztą mokrych składników i dokładnie wymieszać. Następnie mokre składniki przelać do suchych i wymieszać tylko do połączenia składników.
Gotową masę nakładać do małych ( u mnie silikonowych) foremek i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 20 minut.
Smacznego!!!



1 komentarz: