niedziela, 29 października 2017

Najlepsze babeczki cytrynowe


Moje dzieci ostatnio oszalały na punkcie tych babeczek. Zresztą nie tylko dzieci, bo każdy kto ich u mnie próbował, był zachwycony. Są niesamowicie delikatne i pyszne. Po zjedzeniu jednej, ręka sama wędruje po następną :) Ja też je uwielbiam, bo smakiem bardzo mi przypominają moje ulubione ciasto cytrynowe, na które przepis znajdziecie tutaj.






Składniki:

2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1 jajko
skórka otarta z jednej cytryny
2 łyżki soku z cytryny

Lukier:

sok z połowy dużej cytryny
4-5 łyżek cukru pudru


Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i otartą skórką z cytryny. W drugim naczyniu jajko wymieszać z mlekiem, olejem i sokiem z cytryny.
Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać do połączenia się składników.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 25 minut.
Po upieczeniu babeczki studzić na kratce.
Sok z cytryny przeznaczony na lukier bardzo dokładnie wymieszać z cukrem pudrem. Lukier musi mieć gładką konsystencję.
Wystudzone babeczki polać lukrem i pozostawić do zaschnięcia.
Smacznego :)



4 komentarze:

  1. Uwielbiam babkowo, czy muffinkowe wypieki z cytrynową nutą! Twoje kuszą- bardzo ładnie wyrosły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze pięknie wyrastają i idealnie odchodzą od papilotek :)
      Polecam i pozdrawiam :)

      Usuń