środa, 11 lipca 2018
Chrupiące placki ziemniaczane z sosem czosnkowym
Przepis na chrupiące i pachnące placki ziemniaczane. Ciężko im się oprzeć, a z domowym sosem czosnkowym to już poprostu rewelacja :)
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 jajka
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
olej do smażenia
Sos czosnkowy:
400ml jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego świeżego kopru lub 1 łyżka suszonego
sól (opcjonalnie)
Ziemniaki i cebule zetrzeć na najdrobniejszej tarce, a czosnek przecisnąć przez praskę.
Dodać jajka, mąkę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Smażyć na chrupko na dobrze rozgrzanym oleju. Po zdjęciu z patelni dobrze jest odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Jogurt wymieszać z majonezem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i koperek. Wymieszać i jeśli trzeba doprawić solą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz