sobota, 18 czerwca 2016

Buraczki zasmażane

Burak to moje ulubione warzywo i co najważniejsze bardzo zdrowe. Dlatego też, staram się jak najczęściej podsuwać buraczki moim dzieciom. Na szczęście nie mam z tym problemu, ponieważ też bardzo je lubią. Ostatnio do gulaszu wołowego przygotowałam buraczki zasmażane z buraków pieczonych.  Są wyjątkowo smaczne i mogłabym je jeść codziennie :) Polecam i mam nadzieję, że Wam również zasmakują.






Składniki:

800g czerwonych buraczków
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
1 łyżka octu (jeśli ktoś woli może dodać sok z cytryny zamiast octu)
1 płaska łyżka masła
1 płaska łyżka mąki


Buraki upiec, wystudzić i zetrzeć na miazgę. W rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać tworząc jasną zasmażkę. Dodać buraki, wlać ocet, wsypać sól, pieprz, cukier i wymieszać. Podsmażać często mieszając. Jeśli jest taka potrzeba to doprawić jeszcze do smaku.
Podawać na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz