środa, 8 czerwca 2016

Młoda kapusta ze śmietaną

Co roku na przełomie maja i czerwca wyczekuję kiedy polskie sklepy zaczną sprowadzać młodą kapustę, bo tylko tak mogę ją kupić. W końcu się doczekałam i wczoraj kupiłam :) Tak więc dziś na obiad do piersi z kurczaka w czosnku i ziemniaków młoda kapusta ze śmietaną. Można ją robić wyłącznie z młodej kapusty, dlatego takie wyczekiwanie :)
Gorąco polecam bo jest naprawdę pyszna.






Składniki:

1 średnia młoda kapusta
200g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka mąki
1 kopiasta łyżeczka masła
sól
pieprz


Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka, zalać wodą tak żeby cała kapusta była zakryta i zagotować. Dokładnie odlać całą wodę, zalać kapustę ponownie przegotowaną gorącą wodą, posolić i gotować do miękkości. Kiedy kapusta jest już miękka ponownie odlać wodę pozostawiając trochę na dnie garnka (około 1cm). Śmietanę dokładnie rozmieszać z mąką, wlać do kapusty, wrzucić masło i dokładnie wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz