piątek, 3 czerwca 2016

Pierś kurczaka w czosnku

Moja dzisiejsza propozycja obiadowa to pierś kurczaka w czosnku. Wiedząc, że będę mieć mało czasu na przygotowanie obiadu, szukałam czegoś szybkiego i trafiłam na ten przepis. Kurczak jest soczysty i smaczniejszy niż z patelni, a przede wszystkim panierka nie jest nasiąknięta tłuszczem jak to się dzieje podczas smażenia.
Gorąco polecam!






Składniki:

2 łyżeczki wyciśniętego czosnku
60ml (1/4 szkl.) oliwy z oliwek
25g (1/4 szkl.) bułki tartej
20g startego parmezanu
4 połówki piersi kurczaka


Czosnek podgrzać w oliwie, aby powstała aromatyczna mieszanka czosnkowa. Tartą bułkę wymieszać z parmezanem. Piersi kurczaka obtaczać najpierw w mieszance czosnkowej, a następnie w bułce tartej z serem. Ułożyć w płytkim naczyniu żaroodpornym i piec 30-35 minut w temperaturze 220 stopni.

Przepis znalazłam tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz