czwartek, 30 czerwca 2016

Kurczak pieczony w panierce

Od dłuższego czasu staram się unikać smażenia mięsa w panierce, dlatego dzisiaj chciałam zaproponować kurczaka pieczonego w panierce. Danie bardzo proste, smaczne, a co najważniejsze, nie nasiąknięte tłuszczem. Naprawdę polecam.






Składniki:

4 nogi z kurczaka lub 8 pałeczek
3-4 łyżki oliwy
1 łyżeczka suszonego oregano
pół łyżeczki suszonej bazylii
pół łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz
około 1 szklanki bułki tartej


Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Do oliwy dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć dokładnie mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki i każdy kawałek dokładnie obtoczyć w tartej bułce. Ułożyć mięso na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piec około 50-60 minut, aż skórka ładnie się zrumieni. W połowie pieczenia odwrócić mięso na drugą stronę. Podawać z ulubionymii dodatkami.

2 komentarze: