Składniki:
2 litry bulionu warzywnego (własnego lub z kostki)
300g soczewicy czerwonej
3 dojrzałe pomidory
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
4-5 ziemniaków
3 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
ostra i słodka papryka
sól
pieprz
Pomidory parzymy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka, podlewamy 2 łyżkami wody i smażymy do momentu kiedy pomidory będą się rozpadać. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy do zeszklenia i dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler pokrojone w kostkę. Chwilkę razem podsmażamy i dodajemy do bulionu. Wsypujemy wypłukaną soczewicę, wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości.
Kilka minut przed końcem gotowania dodajemy przesmażone pomidory i koncentrat pomidorowy. Zioła rozcieramy w dłoniach i wsypujemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz