czwartek, 2 czerwca 2016

Żeberka BBQ

Dzisiejszy obiad był na życzenie mojego syna. Uwielbia żeberka BBQ, ale najbardziej w wykonaniu mamy :) Są bardzo proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczne.
Polecam!





Składniki:

1-1,5 kg ładnych żeberek wieprzowych
8 łyżek gotowego sosu BBQ
4 łyżki oleju
1/2 łyżki miodu
sól
pieprz


Żeberka myjemy i odsączamy z wody. Sos BBQ mieszamy z miodem i olejem, a następnie do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Żeberka wkładamy do sosu i dokładnie obtaczamy, żeby całe były oblepione sosem. Odstawiamy na około godzinę. Po godzinie przekładamy mięso razem z całym sosem do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem 2 godziny w temperaturze 140 stopni. Po tym czasie odkrywamy naczynie i zwiększamy temperaturę do 180 stopni. Tak pieczemy jeszcze około 40 minut. Co jakiś czas należy żeberka przemieszać żeby nie przypaliły się z góry.
Smacznego!.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz