Nigdy wcześniej nie jadłam mięsa w połączeniu z pomarańczami, więc musiałam spróbować. Troszkę się bałam co z tego wyjdzie i czy dzieci będą chciały jeść, ale efekt był zaskakujący. Mięso smakuje rewelacyjnie i jest super soczyste. Spróbujcie koniecznie, a będziecie mile zaskoczeni :)
Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka
sok z jednej dużej pomarańczy
3 łyżki oleju
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka świeżego rozmarynu
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka wegety (u mnie domowa)
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Mięso umyć i osuszyć. Połączyć i dokładnie wymieszać składniki marynaty. Zalać mięso i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie przełożyć mięso razem z całą marynatą do naczynia do zapiekania.
Na wierzchu można położyć 2-3 gałązki rozmarynu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec około godziny. Naczynia nie przykrywać do pieczenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz