niedziela, 30 października 2016

Polędwiczki wieprzowe pieczone w musztardzie


Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięsko i można je przygotowywać na przeróżne sposoby. Świetnie komponuje się z różnymi sosami i dodatkami. Był już przepis na polędwiczki smażone i polędwiczki w sosie własnym, a dziś proponuję polędwiczki pieczone w musztardzie. Bardzo proste, a smakiem zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia :)
Gorąco polecam!!!






Składniki:

ok. 1 kg polędwicy wieprzowej
4 łyżki musztardy (ważne żeby była ostra)
5 dużych ząbków czosnku
2 łyżki masła
sól


Polędwiczki umyć, osuszyć i oczyścić z błon. Jeśli są malutkie pozostawić w całości, a jeśli duże każdą przekroić na pół. Natrzeć solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie każdy kawałek nasmarować ze wszystkich stron musztardą i odstawić do lodówki na 4-5 godzin.
Po tym czasie na patelni rozgrzewamy masło i krótko obsmażamy polędwiczki z każdej strony żeby się lekko zarumieniły. Przekładamy na blachę lub do naczynia do zapiekania i polewamy pozostałym na patelni masłem.




Wstawiamy mięso do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 30-40 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10-15 minut. Dzięki temu przy krojeniu z mięsa nie wypłyną wszystkie soki i nie będzie suche.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz