czwartek, 17 listopada 2016

Zupa brukselkowa


Te niepozorne, małe kapustki to prawdziwa bomba witaminowa. Jest to skarbnica wielu składników mineralnych i witamin. Brukselka jest bogata w magnez, wapń, potas, sód, mangan, żelazo, miedź, cynk oraz fosfor. Witaminy jakie znajdziemy w brukselce to: A, E, K, H, B1, B2, B3, B5, C oraz kwas pantotenowy. Ze wszystkich warzyw kapustnych, to własnie brukselka jest najbogatrza w białko. Gorąco polecam zupę brukselkową, ponieważ jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna :)






Składniki:

1/2 kg świeżej brukselki
2 marchewki
kawałek pora
3 ziemniaki
kostka rosołowa
100 ml śmietany 18% lub jogurtu naturalnego


Brukselkę oczyścić i umyć. Zalać wodą i zagotować. Po pięciu minutach odcedzić.
Marchewki i ziemniaki pokroić w kostkę, zalać wodą i dodać kostkę rosołową. Gotować 10 minut.
Dodać brukselkę i pokrojony por. Gotować do miękkości warzyw. Zalać śmietanką i ponownie zagotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz