niedziela, 4 grudnia 2016

Pełnoziarnista tarta z warzywami


Pomysł na pyszną, a zarazem zdrową tartę na spodzie z mąki pełnoziarnistej wypełnioną zdrowymi warzywami. Można do niej urzyć warzyw, które najbardziej lubimy. Tarta z warzywami jest również świetnym rozwiązaniem na wykorzystanie na wykorzystanie warzyw, które zalegają nam w lodówce. Jest naprawdę smaczna i pożywna.
Polecam!





Składniki:

spód:

200g mąki pszennej pełnoziarnistej
150 ml jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wypełnienie:

1/2 opakowania mieszanki warzyw mrożonych
1/2 niedużej cukini
1/2 małego słoiczka białych szparag
200 ml jogurtu naturalnego
2 jajka
ulubione zioła
ostra mielona papryka
sól


Wszystkie składniki ciasta połączyć i zagnieść na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest zbyt klejące podsypać troszkę mąki. Gotowe ciasto włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ponakłuwać widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.
Mrożone warzywa przez kilka minut podgrzewać na parze. Cukinię pokroić w cienkie plasterki.
Jajka dobrze roztrzepać widelcem, połączyć z jogurtem i doprzwić ziołami, ostrą papryką i solą.
Na podpieczony spód wyłożyć warzywa i zalać masą jogurtową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i zapiekać 20 minut.




Inspirację znalazłam tutaj.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz